სად შევიძინოთ?
Babák fogzása

Tények a fogzásról

Egyes babáknál az első fog minden előjel nélkül jelenik meg, másoknál viszont a fogzás kellemetlen érzéssel és egyéb tünetekkel járó, elhúzódó folyamat lehet.

 

Baba az anyukájával és az apukájával

Az első fogak rendszerint 6 hónapos korban jelennek meg

Kisbabájának már a születése előtt is voltak fogai, csak el voltak rejtve az állkapocsban. Ezek az apró tejfogcsírák nagyjából a baba  6 hónapos korára tejfogakká fejlődnek. Mindez a fogíny alatt zajlik le, és az íny továbbra is védi a fogacskákat. Az első fog 6–12 hónapos korban bújik elő a fogínyből. A fogzás kezdetét, valamint a fogak megjelenésének sorrendjét tekintve is előfordulhat néhány hónapnyi eltérés a gyermekek között.

Felső és alsó tejfogak sematikus ábrája

A fogzás pontos időpontja nem adható meg, csak egy bizonyos időtartomány 

A csecsemő első fogának megjelenését a legtöbb szülő a fejlődés egyik jelentős mérföldkövének tekinti, és mind a gyermek, mind a szülők számára nehéz és gyötrelmes lehet. A feltételezések szerint a fogzás okozta jelek és tünetek a következők lehetnek:

  • A csecsemőnek fájdalmai vannak, és a fogat borító szájnyálkahártya gyulladt (vörös és duzzadt)
  • A baba nyűgösebben és érzékenyebben reagál, mint máskor. Nem alszik jól éjszaka, többet sír és kevesebbet eszik, mint máskor.
  • A csecsemő állandóan néhány ujjat vagy játékot tesz a szájába, hogy megrágja. A nyáltermelés és a nyálfolyás jelentősen megnőtt. Néhány csecsemőnél kiütés jelentkezik a száj körül.
  • Csecsemője elveszítheti étvágyát és elkezdheti dörzsölni a fülét a kibújó fog oldalán.