სად შევიძინოთ?
Babák fogzása

Speciális körülmények kisbabám számára

Míg egyes babáknál egyáltalán nem okoz fájdalmat, másoknál a fogzás kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet.

Baba rágókával

A szülők számára is nagyon megterhelő, különösen, ha elsőszülöttről van szó, és lehet, hogy nem tudják, mire számíthatnak, hogyan lehet azonosítani a fogzás jeleit és hogyan lehet enyhíteni a csecsemő kellemetlenségeit.

A tejfogak áttörésével járó tünetek az életkor előrehaladtával csökkennek. A legtöbb jel a tej metszőfogak áttörése során figyelhető meg.

Régebben a fogzást számos gyermekkori betegségért felelősnek tekintették. Sok szülő továbbra is úgy véli, hogy a fogzás lázat, hányást, hasmenést vagy orrfolyást okoz. Még néhány egészségügyi szakember is úgy vélekedik, hogy egyes szisztémás tünetek a fogzáshoz kapcsolódnak. Mindazonáltal nagyszámú csecsemő bevonásával végzett megfigyeléses tanulmányok azt mutatták, hogy nincs ok-okozati összefüggés a fogzás és a fertőzés, a láz vagy a hasmenés között. Kimutatták, hogy a szisztémás (egész testre kiterjedő) jelek és tünetek többségének hátterében, amelyek a fogzás során jelentkeztek (láz, hányás, híg széklet, csökkent folyadékfogyasztás iránti hajlandóság és köhögés) más okok álltak, pl. fertőzések, amelyek abban a korban nagyon gyakoriak, és amelyek a fogzással egyidejűleg jelentek meg.

Általános szabály, hogy a tejfogak áttörése nem feltétlen jár súlyos fájdalommal a gyermeke számára. A csecsemő új tapasztalalása, a duzzadt és irritált íny okozta kényelmetlenség azonban arra késztetheti a babáját, hogy a szokásosnál nagyobb figyelmet igényeljen a fejlődése ezen időszakában.

Azzal tud segíteni gyermekének ebben a különleges időszakban, hogy sok figyelmet szentel neki és szeretgeti: ráadásul a fájdalmak és kellemetlenségek enyhítésére többféle módszer létezik.