A száj utat nyit a szervezetbe, ezért fontos a szájnyálkahártya egészségének megőrzése.
A szájhigiénia egyik célja a kórokozó baktériumok csökkentése
A száj egészsége a megfelelő táplálkozással kezdődik. Az elfogyasztott ételek jótékony vagy káros hatást fejthetnek ki a száj egészségére. Az első szabály az, hogy elegendő folyadékot kell fogyasztani, és lehetőség szerint kerülni kell az édes (cukorkák, lekvárok, késztermékek) és savas ételek (bor, gyümölcslevek) fogyasztását.
A szájüreg érintkezik a belélegzett levegővel és az elfogyasztott ételekkel, valamint sokféle mikroorganizmussal. Ezek többsége ártalmatlan, és normális esetben a szervezet immunrendszere megfelelően szabályozza a kórokozókat. Megfelelő szájhigiénia nélkül azonban a kórokozók olyannyira elszaporodhatnak, hogy szájüregi fertőzést okoznak.
A szájhigiénia legjobb módja a rendszeres szájápolás és a megelőzés. A fogmosás és a fogselyem használata azonban véletlenül felsértheti a szájat. A kisebb sérüléseket bevonó összetevőket tartalmazó szájöblítő - például az Anaftin® szájöblítő - használata támogatja a szájhigiéniát.
Fogkrém, fogselyem és fogköztisztító kefe a mindennapi fogápoláshoz
Alapvető a megfelelően végzett fogmosás, mivel eltávolítja a lepedéket és az ételdarabkákat a fogak belső, külső és rágófelületéről. Sok ember azonban nem megfelelően végzi a fogmosást. Különösen ügyeljen az alábbiakra:
A fogközök fogselyem és fogköztisztító kefe segítségével tisztíthatók meg. Ezek még a szorosan illeszkedő fogak közé is beférnek. Ha fogorvosa vagy dentálhigiénikusa fogköztisztító kefét javasol, kiválasztja majd az Ön számára ideális méretet.