სად შევიძინოთ?
Afták

Szájnyálkahártya

A szájüreget az egyén egészségi állapotának tükreként is felfoghatjuk. Fontos, hogy megőrizzük az egészségét.

A szájüreg érzékeny az ízekre és az érintésre.
A szájnyálkahártya az egész szájüreget befedi.

A szájnyálkahártya egyértelműen elkülöníthető a bőr különböző részeitől, mivel itt gyakorlatilag nincs jelen keratinizáció (szarusodás). Ehelyett a szájnyálkahártya többféle receptort tartalmaz, amelyek segítségével érezzük az ízeket, az érintést és a hőmérsékletet. 

A szájnyálkahártyát bőséges vérellátás jellemzi. A száj részeként nyálkahártya borítja az ínyt is, amely az állkapcsot fedi, és a fogakat rögzítő rostokban bővelkedik.  

A szájüregben többféle baktérium mutatható ki, ezek tartják egyensúlyban az egészséges szájflórát. Bizonyos esetekben, amikor felborul ez az egyensúly, egyes baktériumok káros hatást gyakorolhatnak a fogakra és a nyálkahártyára. E baktériumok által termelt toxinok irritálják az ínyt, és gyulladást válthatnak ki a szájban.

A száj egészsége minden korosztály életminőségének szempontjából fontos. A szájüregi sérülések kellemetlen érzéshez vagy fájdalomhoz vezethetnek, amelyek hatással lehetnek a mindennapi tevékenységünkre,mint például a rágásra, a nyelésre és a beszédre.

A megfelelő szájhigiénia fontos a szájüregi fekélyek és szájsebek megelőzése érdekében.