სად შევიძინოთ?
Babák fogzása

Kisbabám fájdalmának és kellemetlen közérzetének enyhítése

Hosszú a listája a gyakran használt módszereknek és szereknek, amelyek megkönnyítik a fogzási folyamatot a csecsemő számára, és enyhítik a vele járó kellemetlenségeket.

Síró baba

Fogzás közben a szokásosnál nyűgösebbek a gyerekek

Sok fogzást segítő készítményt nem egészségügyi szakember tanácsai alapján alkalmaznak, hanem sokkal inkább a barátokra, más anyákra és önsegítő könyvekre alapozva. A gyógyszeres és nem gyógyszeres stratégiákat általában kombinálva használják.

A múltban számos klinikailag nem igazolt módszert használtak a fogzás segítésére, pl. a baba egy (műanyag) rágókát kapott, melyet harapdálhatott. Az ideiglenes fájdalomcsillapítást ezesetben a rágóka harapdálása által előidézett nyomás biztosítja. Ha gyermekénél rágókát használ, kerülje a folyadékkal töltött gyűrűket, mivel azok potenciálisan irritáló tartalma szivároghat.

Sok csecsemő fájdalma csökken a kenyérhéj és a sütőben pirított kenyér rágásakor, míg néhány szülő fagyasztott kenyeret vagy friss, ill. fagyasztott gyümölcsöt és zöldséget használ, pl. lehűtött hámozott uborkát. A hideg hűsítő hatásától eltekintve ennek a módszernek a fő hatása ismét a nyomás, amely átmenetileg csökkenti a fájdalmat. Ugyanez történik, ha egy szülő tiszta ujjal dörzsöli a baba ínyét.

Az Anaftin® Baby fogínygél puha szilikonszálai is így működnek. Továbbá a fogínygél enyhíti a fájdalmat azáltal, hogy lezárja az érintett területet és segít megnyugtatni az irritált ínyt.

Egyes szülők gyógyszerhatóanyagokat, például fájdalomcsillapítókat vagy helyi érzéstelenítőket keresnek, hogy segítsék babájuk fogzását.

A nyugtatgatás azonban gyakran az egyik leghatékonyabb módszer a nyűgös fogzó gyermek megvígasztalására.

A fogzás során tapasztalható fokozott nyálfolyás miatt a baba szája, nyaka és mellkasa gyakran átnedvesedik, ami a bőr irritációjához és kipirosodásához vezethet. A kendő vagy előke jó szolgálatot tehet a nedvesség felszívásában és a bőr szárazon tartásában.