Szájüregi fekélyek

Az afták kezelése

Az afta tüneteinek enyhítése – Erre vágyik az aftától szenvedő emberek többsége.

Young woman suffering from pain in the mouth

A kezelést az afták gyakoriságának és az érintett terület nagyságának megfelelően kell meghatározni. A visszatérő afták különféle készítményekkel kezelhetők. A kezelések többsége a fájdalom csillapítására, a gyógyulási idő csökkentésére és a jövőbeli epizódok megelőzésére irányul. A betegek gyakran számolnak be erős fájdalomról, bár az orvosi vizsgálat szerint csak kisebb, 1‑2 mm átmérőjű fekély van jelen.

Az afták kezelésére a betegek többsége szívesebben használ az Anaftin®‑hoz hasonló vény nélkül kapható készítményeket. Az ilyen típusú készítmények az alábbi összetevőket tartalmazhatják:

 • a szájüregben alkalmazható bioadhezív (szövetekhez tapadó) anyag, amely védőbevonat útján csökkenti a fájdalmat
 • fájdalomcsillapító szer

Az adjuváns szájöblítők csökkenthetik a baktériumok mennyiségét, ezáltal csökkenthetik a gyulladást és a gyógyulási időt.

Súlyos esetben forduljon kezelőorvosához vagy fogorvosához. Az orvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket (pl. kortikoszteroidokat), illetve ha a fekély bakteriálisan felülfertőződött, akkor antibiotikumokat írhat fel.

Young woman signalling well-being

A jó és egészséges szokások csökkenthetik a szájüregi fekélyeket

Noha a szájüregi fekélyek okozta fájdalom néhány napon belül enyhül, és a sebek általában kezelés nélkül gyógyulnak, indokolt lehet a folyamat támogatása, mivel:

 • a fájdalomcsillapítás javítja a közérzetet
 • a bevonat támogatja a gyógyulást és a sejtregenerációt
 • a bevonat védelmet nyújt a fertőzés ellen

Súlyos fellángolás esetén az alábbi tüneteket tapasztalhatja:

 • láz
 • gyengeség
 • duzzadt nyirokcsomók

Ilyen esetben keresse fel fogorvosát vagy kezelőorvosát.

Bár a szájüregi fekélyekre nincs gyógymód, és gyakran visszatérnek, jó szájhigiénia és az alábbi módszerek csökkenthetik a fekélyek gyakoriságát:

 • a szájat irritáló ételek, például savas vagy csípős/fűszeres ételek fogyasztásának kerülése,
 • fogmosás minden étkezés után puha sörtéjű fogkefével és fogselyem napi használata, mert ezek eltávolítják ételmaradékokat, amik előidézhetik a fekélyeket.
Young woman laughing

Hogy újból nevethessen: a fekélyt lefedéséből adódóan fájdalomcsillapító hatása gyors és tartós

A fájdalom nagyon gyorsan csillapítható a fekélyre felvitt védőfilm segítségével: az Anaftin® film megvédi a seb (afták) érintett idegvégződéseit a további irritációtól. Sok beteg arról számol be, hogy a fájdalom szinte azonnal enyhül. Kevesebb, mint 2 perc kellett ahhoz, hogy javuljon a közérzetük a fájdalom enyhülésének köszönhetően. A fekély bevonása útján elért fájdalomcsillapítás gyorsan kialakul, de tartós hatású. Az Anaftin® készítményekkel elért fájdalomcsillapító hatás átlagosan 5,5 órán át tart.

Schematic drawing of lesion covering

Az afták lefedése támogatja a szövetek regenerációját

Az Anaftin® összetevői (pl. aloe vera és hialuronsav) többféle hatást biztosítanak a fekélyek kezelése során: a már említett fájdalomcsillapítás mellett támogatják a szájüregi fekélyek gyógyulását, és kedvező környezetet hoznak létre az újonnan jelentkező fekélyek elleni hatékony védelemhez.

Az aftás szájüregi fekélyek nagy fájdalommal járhatnak, de általában nem jelentenek súlyos problémát. Esetenként azonban a szájüregi fekély felülfertőződhet. Ilyen esetben a beteg súlyosbodó fájdalmat és pirosságot észlelhet, illetve a láz miatt rossz lehet a közérzete. A másodlagos bakteriális fertőzések nem gyakoriak, de antibiotikumkezelést igényelnek.

Nem minden szájüregi fekély aftás fekély. Egyes esetekben a fekélyek valamilyen más betegség jelei lehetnek. Előfordulhat például, hogy a szájüreg daganatai nem gyógyuló, szokatlan szájüregi fekélyként kezdődnek. Az alábbi esetekben orvoshoz kell fordulni:

 • szokatlanul nagyméretű fekélyek
 • terjedő fekélyek
 • 10 napig vagy annál hosszabb ideig tartó fekélyek
 • elviselhetetlen fájdalom annak ellenére, hogy a beteg kerüli a fekélyt kiváltó ételeket, és vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót szed
 • ha a beteg folyadékbevitele elégtelen a fekélyek miatt
 • a szájüregi fekély(ek)et kísérő magas láz

Ne feledje: sok probléma elkerülhető a rendszeres szájhigiénia segítségével, a rendszeres fogorvosi vizsgálat pedig megelőzheti a fájdalmas kezeléseket igénylő súlyos betegségeket.