Szájüregi fekélyek

A szájüreg apró sérülései

A szájüreg apró sérülései sokféle okból létrejöhetnek.

A rosszul illeszkedő fogszabályzó a száj kisebesedését okozhatja

A szájüregi fekélyek másik típusát a szájüreg apróbb sebei jelentik. Ezeket a száj véletlen megharapása, de gyakrabban különféle fogszabályzó eszközök használatával és fogpótlásokkal járó kisebb sérülések okozhatják.

A fogszabályzó általában a megszorítás napján fájdalmat okoz, majd a fájdalom hamarosan alábbhagy. A fájdalom másik okát a nyálkahártya felsértését követően kialakuló fekélyek jelenthetik – ezek pl. a szájüreg elülső részén jelenhetnek meg. Ilyen esetben a fogorvos vagy fogszabályozó szakorvos átlátszó viaszt adhat a problémát okozó fogszabályzó alkatrész lefedéséhez. A seb kezelése pedig elősegíti a sebgyógyulást és sejtregenerációt, enyhíti a fájdalmat és megvédi az érintett részt a fertőzéstől.

Időskorúak:

A fogpótlást viselők körében gyakori, hogy a rosszul illeszkedő fogpótlás fájdalmat okoz. A fájdalom közvetlen összefüggésben áll a fogpótlás illeszkedésével:ha a fogpótlás pontosan illeszkedik a fogínyhez, és nem mozog, általában nem okoz fájdalmat. Ha azonban feldörzsöli az ínyt, fájdalmat és duzzanatot okoz. Kezelés nélkül elviselhetetlenné válhat a fogpótlás. Ha rosszul illeszkedik, és az idős személy fájdalmat tapasztal, hajlamos arra, hogy kevesebbet egyen vagy puhább ételeket fogyasszon.