Szájüregi fekélyek

Afták

Az afták jellemzően a szájnyálkahártyán észlelhető fehér foltként jelennek meg, és nagy fájdalommal járhatnak.

White spots in the mouth

Az afták gyakran az ajkak belső részén jelennek meg

Az afták általában a szájnyálkahártyát érintik, de az alatta lévő csontra nincsenek hatással. Kerek vagy ovális alakúak lehetnek, és a szájüregen belül gyakorlatilag bárhol megjelenhetnek: az ajkak belső felületén, a szájpadláson és a nyelven vagy a nyelv körül. Szélüket gyakran piros, gyulladásos udvar veszi körül. Bár legtöbbször kicsik, mégis rendkívül fájdalmasak lehetnek, és megzavarhatják a mindennapi életet.

Az afták általában kipirosodott területként kezdődnek. Ebből alakul ki a halványszürke membránnal fedett és pirosas „udvarral“ körülvett fekély. Az afták mérete, száma és elhelyezkedése nagyon eltérő lehet. A gyógyulási idő néhány naptól néhány hétig, a fekélyek megjelenése közötti időszak pedig néhány naptól hónapokig terjedhet. Általában 4–7 napig tartanak, és évente 2-6 alkalommal jelentkeznek. Az afta kialakulásának oka még nem ismert. Legvalószínűbb okuk az immunrendszer irritációja. Ha azonban az afták tíz napon túl is jelen vannak, vagy nagyobb területet kezdenek borítani, forduljon orvoshoz vagy fogorvoshoz. Az afták más komoly egészségügyi problémák tünetei lehetnek.

A visszatérő aftától szenvedők 40%-a esetében az afta megjelenik a családi kórtörténetben. Ez arra utal, hogy egyes emberek genetikailag hajlamosak az aftára. Az afták kialakulásának további kockázati tényezői is vannak, melyek jó része a stresszel kapcsolatos. Az afták kialakulását helyi traumával is összefüggésbe hozhatjuk.  Ezt fogászati beavatkozás, éles felület (például letört fog), illetve túl erős fogmosás okozhatja.

Schematic drawing of exposed nerve endings in a mouth ulcer

Az afták okozta fájdalom: a környezettel érintkező idegvégződések

Az afták fő tünetei a szájban jelentkező égő vagy szúró érzés, viszketés és fájdalom. Beszéd, illetve evés vagy ivás hatására rosszabbodhatnak – különösen csípős vagy fűszeres ételek és savas italok fogyasztásakor. Ezeket a tüneteket a szájüregben lévő érzékeny idegvégződések okozzák. Normális esetben védett helyen, a nyálkahártya felülete alatt találhatók, de aftás fekélyek esetén közvetlenül érintkeznek az irritációt okozó ágenssel.

Az afták fő tünetei a szájban jelentkező égő vagy szúró érzés, viszketés és fájdalom. Beszéd, illetve evés vagy ivás hatására rosszabbodhatnak – különösen csípős vagy fűszeres ételek és savas italok fogyasztásakor. Ezeket a tüneteket a szájüregben lévő érzékeny idegvégződések okozzák. Normális esetben védett helyen, a nyálkahártya felülete alatt találhatók, de aftás fekélyek esetén közvetlenül érintkeznek az irritációt okozó ágenssel.

Az aftás fekélyek több típusra oszthatók:
A kis aftás fekélyek 8 mm-nél kisebbek (általában 2–3 mm nagyságúak). Ezek a szájfenéken, a nyelv szélein vagy alulsó felületén, az orcák belső felületén vagy a torokban jelentkezhetnek. Az afták többsége ebbe a csoportba sorolható.
A nagy aftás fekélyek mélyebbek, nagyobbak (> 1 cm), és hosszabb ideig fennállnak (hetektől hónapokig), mint a kis fekélyek. Ide tartozik az afták mintegy 10% a, és többnyire az ajkakon, a lágy szájpadon és a torokban jelennek meg. Lázzal járhatnak, és akadályozhatják a nyelést és az evést. Ajánlott velükfogorvoshoz vagy orvoshoz fordulni.

A többi típus kevésbé gyakori.

Az afta kialakulásának okai eddig nem tisztázottak, de bizonyos körülmények között a szokásosnál gyakrabban jelentkezhetnek afták. A kiváltó okok közé tartoznak többek között a következők:

Stressed young woman

A stressz befolyásolja a hormonrendszerünket, és rossz szokásokra, például egészségtelen táplálkozásra hajlamosít

Stressz: a stresszes életszakaszokban felborulhat a hormonok egyensúlya, és ilyenkor hajlamosak vagyunk arra, hogy rendszertelenül vagy egészségtelenül étkezzünk.

Fertőzés: a szájüregben vagy a testben jelen lévő más fertőzések csökkenthetik az immunrendszer védekező képességét, ideértve az aftákra adott választ, tehát az aftás fekélyek hosszabb ideig tarthatnak vagy intenzívebbek lehetnek.

Kisebb sérülések: kisebb sebek, például a nyelv vagy az orcák belső felületének megharapása afták kialakulását válthatja ki.

Allergiás reakció: egyes esetekben a visszatérő szájüregi fekélyek allergiás reakciók tünetei lehetnek. A lehetséges allergének közé tartoznak bizonyos ételek (pl. csokoládé, kávé, eper, tojás, dió- és mogyorófélék, paradicsom, sajt, erősen savas ételek), fogkrémek és szájvizek.

Kemoterápia: a kemoterápiával kezelt betegek csökkent immunválasza ugyancsak az afták kialakulásának nagyobb kockázatát eredményezheti.