Szájüregi fekélyek

Aftás szájgyulladás

A szájgyulladás gyakori betegség, amely a felnőtt populáció akár 20%-át érinti.

Lip with aphtous stomatitis

Az aftás szájgyulladás gyakori betegség. A védőbevonatok sok esetben támogatják a szöveti gyógyulást az aftás panaszoknál.

A szájgyulladás által okozott tünetek az enyhe kellemetlen érzéstől a súlyosan nehezített evésig, nyelésig és beszédig terjedhetnek. Kialakulásának oka nem teljesen ismert, de az eredmények arra utalnak, hogy immunrendszeri okokra vezethető vissza A szájgyulladás kialakulásának hátterében kórokozók (vírusok, baktériumok és gombák) is állhatnak.

Az aftás szájgyulladásra nincs gyógymód, ezért a kezelés célja a fájdalom csillapítása és a fekélyek gyógyulásának elősegítése. A kezelést a fekélyek megjelenési gyakoriságának és nagyságának megfelelően, a tünetek enyhítését célul kitűzve kell meghatározni. Sok esetben a védőbevonatok, mint az Anaftin® szájöblítőnaftin®, Anaftin® gél és Anaftin® spray, segítenek azérintett idegvégződések védelmében és a szövetgyógyulást támogató környezet kialakításában.

Visszatérő, súlyos szájgyulladás esetén keresse fel fogorvosát vagy kezelőorvosát, ideális esetben szájbetegségekkel foglalkozó szakorvost!
Súlyos esetekben megfontolható a szisztémás terápia, például kortikoszteroidok vagy más gyulladáscsökkentők alkalmazása. Egyes betegek esetében jótékony hatásúak lehetnek a kezelés kiegészítéseként adott B‑vitaminok, illetve a folsav vagy a vas.