Szájüregi fekélyek

Szájhigiénia

A száj utat nyit a szervezetbe, ezért fontos a szájnyálkahártya egészségének megőrzése.

Artistic 3D Image of bacteria

A szájhigiénia egyik célja a kórokozó baktériumok csökkentése

A száj egészsége a megfelelő táplálkozással kezdődik. Az elfogyasztott ételek jótékony vagy káros hatást fejthetnek ki a száj egészségére. Az első szabály az, hogy elegendő folyadékot kell fogyasztani, és lehetőség szerint kerülni kell az édes (cukorkák, lekvárok, késztermékek) és savas ételek (bor, gyümölcslevek) fogyasztását.

A gyomor-bél rendszer őre

A szájüreg érintkezik a belélegzett levegővel és az elfogyasztott ételekkel, valamint sokféle mikroorganizmussal. Ezek többsége ártalmatlan, és normális esetben a szervezet immunrendszere megfelelően szabályozza a kórokozókat. Megfelelő szájhigiénia nélkül azonban a kórokozók olyannyira elszaporodhatnak, hogy szájüregi fertőzést okoznak.

A szájhigiénia legjobb módja a rendszeres szájápolás és megelőzés. A fogmosás és a fogselyem használata azonban véletlenül felsértheti a szájat. A kisebb sérüléseket bevonó összetevőket tartalmazó szájöblítő, például az Anaftin® szájöblítő használata támogatja a szájhigiéniát.

Photographic Image of toothbrush and floss

Fogkrém, fogselyem és fogköztisztító kefe a mindennapi fogápoláshoz

Alapvető a megfelelően végzett fogmosás, miveleltávolítja a lepedéket és az ételdarabkákat a fogak belső, külső és rágófelületéről. Sok ember azonban nem megfelelően végzi a fogmosást. Különösen ügyeljen az alábbiakra:

  • Válasszon kis fejű és kényelmesen fogható nyelű fogkefét.
  • Naponta kétszer legalább két percig mosson fogat fluoridtartalmú fogkrémmel.
  • Legyen óvatos – a túl erős dörzsölés és az elhasznált fogkefe károsíthatja a fogzománcot

A fogközök fogselyem és fogköztisztító kefe segítségével tisztíthatók meg. Ezek még a szorosan illeszkedő fogak közé és beférnek. Ha fogorvosa vagy dentálhigiénikusa fogköztisztító kefét javasol, kiválasztja majd az Ön számára ideális méretet.